Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ποιός θα το πίστευε...

  Οτι χειμώνα καιρό θα ασχολιόμαστε με το νερό. Η διαμάχη του δήμου με τους υδρομεταφορείς καλά κρατεί και φυσικά όταν πλακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Οπου βατράχια βέβαια οι πολίτες του νησιού που υποχρεώνοντσαι νσ πίνουν αλάτι  και να κάνουν μπάνιο χωρίς σαπούνι σαν τα καψόνια στον στρατό. Η ποιότητα του νερού έχει φθάσει πλέον σε τραγικά επίπεδα και δυστυχώς δεν φαίνεται και λύση. Ζήτησε και ο Γρηγορόπουλος έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το νερό.
  Δυστυχώς έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η ακαμψία της σημερινής διοίκησης που ακολουθεί την αγκύλωση των προηγουμένων ότι δεν κάνουμε τίποτα άλλο για το νερό γιατί θα καταστρέψουμε την θέση για τον αγωγό  τελικά θα προλάβει να μας καταστρέψει εμάς. Πρέπει να μπουν και άλλα πράγματα στο τραπέζι προτού γίνουμε Σομαλία. Πρέπει πρωτίστως να υπηρετήσουμε - που θάλεγε και ο δήμαρχος - την λογική της σωστής διαχέιρισης του νερού που έχουμε. Να κάνουμε οικονομίες καθ' οιονδήποτε τρόπο. Να τιμωρούμε την σπατάλη απο όπου προέρχεται.  Ο ίδιος ο δήμος πρέπει να το κάνει σημαία του. Στους επισκέπτες, στους κατοίκους, στους πάντες. Πρέπει να κατευθυνθούμε στην λογική της εξοικονόμησης νερού και όχι να ζητάμε μεγάλα έργα για να έχουμε πολύ νερό να χαλάμε. Γιατί τι άλλο είναι η λογική της κεντρικής δεξαμενής των χερσαίων με χωρητικότητα 25.000 κυβικών την στιγμή που η μεγαλύτερη κατανάλωση στο νησί είναι για μια ημέρα(15 Αυγούστου)  14.000 κυβικά. 
  Εχουμε γράψει πριν κάποιες  αναρτήσεις τις απόψεις μας για το νερό μην τα επαναλαμβάνουμε πάλι.  Οποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει να τις δει.   Το θέμα του αγωγού είναι πολύ δύσκολο στις σημερινές συνθήκες και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε plan B εάν δεν ευοδωθεί γρήγορα.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Πήραν φωτιά τα πατζάκια μας...

 Η υπόθεση της φωτιάς στο Λεόντι φαίνεται ότι αποκτάει ουρά  μετά την χτεσινή παρέμβαση της περιφέρειας και την αποστολή κλιμακίου ελέγχου απο αυτήν. Φαίνεται ότι ο δήμος τελικά ενέδωσε στον πειρασμό και εναποθέτει σκουπίδια στον συγκεκριμένο χώρο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση τουλάχιστον στον χώρο που υπάρχει ο υποσταθμός της ΔΕΗ ανήκει στην ΚΕΔ και όχι στο λιμενικό ταμείο. Μάλιστα υπάρχει αίτημα της ΚΕΔ προς την ΔΕΗ να γκρεμιστεί το οίκημα ως αυθαίρετο. Καλό θα ήταν να μας διεκρυνίσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει πρωτίστως με το θέμα της ιδιοκτησίας.
  Σε ότι αφορά τώρα τον δήμο ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι υποσχέσεις του δημάρχου ότι τα σκουπίδια πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν εξαγώγιμο προϊόν και θα πρέπει να γίνεται επεξεργασία τους στο νησί. Δυστυχώς ακόμα και η προσπάθεια που πήγε να ξεκινήσει με εκείνη την εταιρεία που έκανε και παρουσίαση στο "Τιτινα" φαίνεται ότι κόλλησε. Ισως η αποτυχία της υπόθεσης στην Καλαμάτα, κάτι το τι συνέβη στην Ανδρο συνετέλεσαν να βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Το κόστος βέβαια ήταν μεγάλο αλλά πιο πιθανό μας φαίνεται να κόλλησε λόγω των αντιδράσεων των περιοίκων και του πολιτικού κόστους που θα προκαλούσε. Αλλωστε η δημοτική αρχή δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να έρθει σε σύγκρουση με οτιδήποτε μπορεί να της στερήσει ψήφους δυστυχώς.
   Ομως το να μεταφέρει σκουπίδια σε χώρους που δεν είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο αποτελεί μια πράξη που δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Αν δεν έχει την ικανότητα να βρεί τρόπο για μια επεξεργασία στο νησί , τέτοια που θα μπορούσε να αποφέρει και έσοδα στον δήμο, τουλάχιστον ας συνεχίσει την εξαγωγή κι ας κάνει τον μοσκιό μέχρι να μας πάρουν οι απέναντι χαμπάρι  και να μας το κόψουν εκείνοι. 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Νέα κυβέρνηση, παλιά πολιτική...

   Το ζήσαμε κι αυτό. Τόσες ημέρες για να επιλεγεί ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που έχει μοναδικό και ειδικό έργο όπως το περιέγραψαν οι πολιτικοί μας φωστήρες μου φαίνεται ότι κλόνισαν τα νεύρα όλων μας. Είναι πασιφανές ότι όλοι πλέον έχουν επηρεαστεί και όλοι έχουν να σηκώσουν τον δικό τους σταυρό. Το χειρότερο εξ όλων είναι οι προοπτικές που μας δίνονται. Είτε θα πάμε με τον Παπαδήμο και την τρόϊκα και θα έχουμε μισθούς Βουλγαρίας είτε θα γυρίσουμε στην δραχμή και θα γίνουμε σαν την Αλβανία του Χότζα. Εξαιρετικές προοπτικές και οι δύο όπως αντιλαμβάνεστε. Και εμείς πρέπει να διαλέξουμε  μια απο τις δύο. Ευχάριστο δίλημμα μην μου πείτε...
   Ομως όπως τα έχει  κάνει το κράτος έτσι και σε τοπικό επίπεδο δεν απέχουμε πολύ. Χρωστάμε λοιπον 2.500.000 ατην ΕΥΔΑΠ, 600.000 στους μεταφορείς νερού, 500.000 στους φρεατοιδιοκτήτες,150.000 στους πλοιοκτήτες για την μεταφορά σκουπιδιών και ουκ εστιν αριθμός χρεών προς διάφορους τρίτους. Οι κατασχέσεις έρχονται βροχή , ο δήμαρχος ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στην Κίνα και όλα πάνε καλά. Με τι κέφι και τι διάθεση να κάνεις κριτική και προς πού. Τα πάντα μοιάζουν με βυθισμένο, καράβι που απλώς είναι θέμα χρόνου να εισβάλλει μέσα το νερό. Μακάρι να βγούμε ψεύτες αλλά τα χειρότερα είναι μάλλον μπροστά.                                                                       

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Επιστρέφουν οι ξενιτεμένοι...

 Νερό θα βρούνε να πλυθούνε; Αυτό είναι το ερώτημα  που αρχίζει να πλανάται πάνω απο τον υπέροχο αιγινήτικο ουρανό. Και το λέμε αυτό γιατί όπως όλοι έχετε διαπιστώσει τις τελευταίες ημέρες  ούτε το σαπύνι δεν πιάνει πλέον για να κάνει σαπουνάδα. Πάντως εμείς που στηρίξαμε και τον δήμαρχο πάλι έχουμε την λύση. Υπάρχουν κάποια σαμπουάν που λούζεσαι στην θάλασσα. Ας προμηθευθεί κάποια ο δήμος και να τα μοιράζει στους δημότες. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά. 
   Στα σοβαρά τώρα γιατί καλή η πλάκα όμως τα πράγματα αρχίζουν να σφίγγουν πολύ. Οι μέχρι τώρα πληρωμές  των υδρομεταφορέων έχουν να κάνουν με την κρατική επιχορήγηση που έρχεται κυρίως χάρη στην διαμεσολάβηση του Δ. Καρύδη δηλαδή του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Τώρα που η κυβέρνηση δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ η μετά τις εκλογές που σίγουρα δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ ποιός θα βγάζει χρήματα για την πληρωμή τους; Αυτό που  λέγαμε και εμείς ότι  δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική χάνοντας λεφτά απο το νερό ενώ δεν έχεις να τα συμπληρώσεις απο αλλού  θα ισχύσει στο μέγιστο. Κατά συνέποεια η ώρα της αλήθειας φθάνει.
 Τώρα αν κάποιοι πιστεύουν ότι σε τέτοιο πολιτικό περιβάλλον  μπορεί να χρηματοδοτηθούν έργα όπως αγωγός κλπ. τι να πούμε εμείς;  Το θέμα του νερού ταλανίζει χρόνια το νησί και δυστυχώς καμία δημοτική αρχή δεν φρόντισε  να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τώρα θα πληρώσουμε τα επίχειρα αυτής της κοντόφθαλμης πολιτικής.