Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κρύο,κρύο καιρός για τρόϊκα...

  Φαίνεται ότι το πολύ κρύο έχει επηρεάσει και έτσι δεν φαίνεται να υπάρχουν ειδήσεις. Ομως κάποια σημάδια  δείχνουν που θα πάνε τα πράγματα. Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με την νιρβάνα που το διέκρινε είχε την εξήγηση του στο γεγονός ότι στο προσυμβούλιο προ αυτού υπήρξαν εντονες αντιδράσεις στο θέμα των αυξήσεων που ψήνονται. Το νεράκι πάει για 2,5 ευρώ και ανάλογα μεγάλες αυξήσεις θα έχουμε και στα δημοτικά τέλη αλλά κυρίως στα τέλη κοιμητηρίων όπου θα υπάρχει εκτόξευση. Ομως πρέπει πρώτα να πεισθούν οι σύμβουλοι για την αναγκαιότητα των αυξήσεων και μέχρι τότε βλέπουμε.
   Ενα σχόλιο με παραξένεψε και με έβαλε να ψάξω λίγο. Μιλάω για την πρόταση για την αγορά των υδροφόρων. Το ρεποτράζ το επιβεβαιώνει. Γνωστός Αιγινήτης ναυπηγός έχει εντοπίσει δύο υδροφόρες 2.5 τοννων καθεμία αντί του ποσού των 320.000 ευρώ και για τις δύο. Τις έχει προτείνει στους διάφορους δημοτικούς παράγοντες εδώ  πέρα όμως οι απαντήσεις και η διάθεση για να δούν το θέμα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Εμείς υποσχόμαστε να δώσουμε διεθύνσεις και ονόματα αν δεν υπάρξει μια τεκμηριωμένη απάντηση έστω και αρνητική. 
   Ενα άλλο θέμα έχει να κάνει με το θέατρο. Η επικεφαλής πλέον του θεάτρου αφού τσακώθηκε κατά την συνήθεια της με τον πρόεδρο της επιτροπής θεάτρου και έτσι παίζει μόνη της, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης του δημάρχου ο οποίος προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι τον βρίζουν όλοι για την δράση της. Αφού λοιπον έχει τα κότσια ας πάρει και το πολιτικό κόστος της επιλογής του στην οποία προφανώς επιμένει. Η συγκεκριμένη έχει αποχωρήσει απο τον Μορφωτικό σύλλογο και ήδη έχουν ανταλλαγεί βαριές κουβέντες μεταξύ τους  ακόμα και με επιστολές. Εχει δημιουργήσει δικό της μαγαζί πλέον και ήδη έχει δημιουργηθεί θέμα αφού "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει" σε  όργανο που ανήκει στον δήμο. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Στην υγειά του μακαρίτη....

     Είπαμε να περιμένουμε και το Σαββατοκύριακο όμως η κατάσταση με το νερό δεν πάει άλλο.  Είναι προφανές ότι η κοινωνία της Αίγινας στο θέμα του νερού είναι χωρισμένη στα τρία. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που πιστεύει ότι πρέπει το κράτος να πληρώνει το νερό χωρίς να γίνεται καμμία προσπάθεια για την στοιχειώδη διαχείριση του, για την είσπραξη των λογαριασμών , για την κατάσταση του δικτύου κλπ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η δημοτική αρχή και διάφορα κόμματα  που νομίζουν ότι η υπόθεση της επιχορήγησης απο την πολιτεία θα κρατάει για πάντα. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι οπαδοί της προηγούμενης διοίκησης οι οποίοι ομνύουν στον αγωγό και αν αυτός γίνει σε 30 χρόνια αυτοί θα περιμένουν υπομονετικά πάνω απο τις βρύσες τους  να τρέξουν οι πρώτες σταγόνες του. Και θα κατηγορούν αυτούς που προτείνουν λύση για να έχουμε νερό άμεσα. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού που φωνάζουν ότι δεν πάει άλλο. Δεν τους ενδιαφέρει η αντιπαράθεση μεταξύ όλων των πρώην και των νυν αλλά ξέρουν ότι δεν έχουν νερό ούτε για την τουαλέτα τους. Ζητάνε άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι  θεωρητικά σχήματα και ονειρικές υπερβάσεις.
    Επιτέλους όσοι επι 30 χρόνια ταλαιπωρούν τον κόσμο με μελέτες και όνειρα θερινής νυκτός για αγωγούς χωρίς λεφτά κλπ. οφείλουν να προχωρήσουν σε άμεσες λύσεις. Ας δούν επιτέλους το θέμα της αγοράς δικών μας υδροφόρων. Είναι σαφές ότι δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα γι αυτό και δεν βλέπουν άλλες λύσεις. Ομως ο κόσμος δεν φταίει σε τίποτε να πληρώνει την ανικανότητα και την ατολμία τους. Για να μην πούμε και τίποτα χειρότερο. Τολμήστε κύριοι να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα  και όχι μόνο λόγια....       

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κριτική απο τα μέσα...

   Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του αντιδήμαρχου κ. Μπέση στην συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας και νομίζουμε ότι αξίζει σχολιασμός  στα λεγόμενα του. Πρώτον να πούμε ότι ο κ.Μπέσης ασκεί κριτική χωρίς να διστάζει να θέσει προβλήματα που για την υπόλοιπη διοίκηση μοιάζουν ταμπού. Το θέμα της δημοτικής ατυνομίας  όσο και αν κάποιοι θίχτηκαν συζητιέται ευρέως σε όλο το νησί και προκαλεί πολύ κόσμο, που γνωρίζει ότι με λίγη προσπάθεια, θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα  στην εικόνα της πόλης αν  αυτή δούλευε σωστά. Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια εγενής  αδυναμία, στο θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών και της πρόσληψης του προσωπικού που τους απαρτίζει, δεδομένου ότι πριμοδοτείται η εντοπιότητα και λόγω αυτού ακόμα και οι πλέον άτεγκτες συνειδήσεις μπορούν να χαλαρώνουν μπροστά σε συγγενείς, φίλους κλπ. Θα έπρεπε μάλλον σε αυτούς τους τομείς να προτιμούνται υπάλληλοι που δεν έχουν σχέση με τον τόπο.  Ομως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και υπαλληλικός κώ8ικας και κυρίως πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για το  έργο της. Να δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες και μετά να ζητήσει εξηγήσεις. Αν συμβαίνει αυτό και δεν υπάρχουν αποτελέσματα τότε μπορεί να τους ελέγξει πειθαρχικά.    Ο κ. Μπέσης επίσης πριν απο λίγες ημέρες κατήγγειλε ότι η πύλη του Βαρώτσου παραμένει στην θέση της, λόγω συμφωνίας του κ. Βάρτζελη με τον πρώην δήμαρχο. Δεν είδαμε καμία διάψευση απο πουθενά κατά συνέπεια το παίρνουμε ως δεδομένο.   
    Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικός μπορεί να γίνει ο αντιδήμαρχος  λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα του. Καλό θα είναι να προσπαθήσει όσο μπορεί. Πάντως εμάς μας αρέσει που λέει την γνώμη του ανοικτά και καθαρά χωρίς να κρύβει τα προβλήματα κάτω απο το χαλάκι. Η δουλειά της διοίκησης δεν είναι βέβαια να καταγγέλει τα προβλήματα αλλά να τα  λύνει όμως να το διαπιστώνεις δημόσια είναι και αυτό ένα βήμα. Μικρό αλλά βήμα... 

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η υγεία σε πρώτο πλάνο...

  Είναι δεδομένο ότι όταν γράφουμε κατά του Κουκούλη μας την πέφτουν οι Κουκουλικοί με ορμή και σθένος Ταλιμπάν. Είναι επίσης δεδομένο ότι όταν γράφουμε κατά του Σακκιώτη μας την πέφτουν απο την άλλη πλευρά. Αυτό είναι ένα καλό δείγμα ότι εμείς κάνουμε καλά την δουλειά μας και εσείς ασκείτε το απόλυτο δικαίωμα σας να μας κρίνετε. Θα επαναλάβουμε για ακόμη φορά ότι αν και στηρίξαμε τον Σακκιώτη στις εκλογές δεν είμαστε διατεθιμένοι να να ανεχόμαστε και να καλύπτουμε τα λάθη και της απραξία του.  Οπου βλέπουμε στραβά θα τα λέμε όπως εμείς τα καταλαβαίνουμε. Τελεία και παύλα.
  Επί του θέματος τώρα. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού τον τελευταίο καιρό έχει να κάνει με την υπόθεση της υγείας. Η τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου το οποίο υποχρεώνεται να βγαίνει στην ζητιανιά  λόγω του χρεών του κράτους προς αυτό (400.000!!!) με σοβαρό κίνδυνο υποστολής της λειτουργίας του είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για όλους μας. Δεν είναι καλύτερη η κατάσταση στο κέντρο υγείας όπου μόνο το φιλότιμο των γιατρών το κρατάει όρθιο μετά τις συνεχείς περικοπές στις εφημερίες, στα υλικά κλπ. Οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει απο μόνοι τους ένα αποθετήριο φαρμάκων όπου μπορούμε να πηγαίνουμε φάρμακα που έχουμε χρησιμοποιήσει και δεν έχουν λήξει και αυτοί τα μοιράζουν σε φτωχούς και ανήμπορους.  Τώρα ειδικά μετά την στάση των φαρμακοποιών  που δεν εκτελούν συνταγές ασφαλιστικών ταμείων κινδυνεύουν άνθρωποι να πεθάνουν κυριολεκτικά στην ψάθα.
   Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα να γράψω τέτοιες γραμμές. Οι πολιτικοί που μας έφτασαν ως εδώ θα φύγουν, είναι δεδομένο ομως οι συνέπειες των πράξεων τους θα είναι εδώ για πολύ καιρό. Ας κόψουμε απο όπου μπορούμε και ας τους ενισχύσουμε όπως μπορούμε. Πάλι εμείς και οι οικογένειες μας θα το χρησιμοποιήσουμε. 

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Καλή χρονιά....

 Λίγη αποστασιοπόίηση με μια μικρή απουσία απο την Αίγινα σε κάνουν να νοιώθεις καλύτερα, όμως όταν προσγειώνεσαι στο νησί είναι δυστυχώς διάχυτη μια εικόνα μιζέριας και εγκατάλειψης.  Η εικόνα που εκμπέμπεται είναι δυστυχώς άσχημη. Ακόμα και τις μέρες των εορτών η κίνηση ήταν πεσμένη , λίγος κόσμος  κυκλοφορούσε  και γενικώς μια ατμόσφαιρα βαριά. Η δημοτική αρχή πνιγμένη απο το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που οφείλονατι και στην κρίση αλλά και στις δικές της λανθασμένες επιλογές όπως το τιμολόγιο του νερού , αρχίζει να πνίγεται και ήδη οι πληρωμές των υπαλλήλων του δήμου έγιναν με πολύ δυσκολία , οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι απλήρωτοι και γενικώς η επόμενη μέρα μοιάζει πολύ δύσκολη.
  Ετοιμάζονται μια σειρά  απο διορθωτικές κινήσεις, όπως στο τιμολόγιο του νερού και διάφορα άλλα όμως θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι η είσπραξη των εσόδων του δήμου σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που απαιτεί επιμονή, υπομονή και κυρίως προγραμματισμό. Γιατί π.χ. όταν δεν εισπράττεις νοίκια απο τα ψαράδικα για ένα χρόνο είναι πολύ φυσιολογικό όταν αυτά μαζευτούν να μην μπορούν να πληρώσουν οι ενοικιαστές. Το ίδιο και με το νερό αλλά και με τις άλλες πηγές εσόδων. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και αντί να βλέπουμε κοκορομαχίες και ανούσιες αντιπαραθέσεις για την πατρότητα έργων που καθυστερούν επι δεκαετίες  να μπούμε σε ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του τόπου.