Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Οι διαγραφές, οι επιστολές και οι συμφωνίες

Δημοσιεύουμε κατωτέρω το σπουδαιότερο μέρος των επιστολών που αντάλλαξαν ο Δήμαρχος με τους διαγραφέντες δημοτικούς συμβούλους. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς η κίνηση της διαγραφής ήταν μια κίνηση πανικού, αντιδημοκρατική που δεν ταιριάζει σε «μορφωμένους» και «ελεύθερους» πολίτες. Ισως ήταν μια βιαστική κίνηση στα όσα η κ. Τιτίνα Κανελλά τους καταμαρτύρησε κι έπεσαν θύματα και οι άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.
Αυτό όμως που μέχρι στιγμής βγήκε από την ανταλλαγή των επιστολών ήταν η «Συμφωνία κυρίων» που μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτική γκάφα του Δημάρχου κ. Κουκούλη. Μια γκάφα που δίνει το δικαίωμα σήμερα στον καθένα να ερμηνεύσει διαφορετικά τις προεκλογικές φήμες του 2006. Ειλικρινά δεν περιμέναμε από έναν μορφωμένο άνθρωπο, τεχνοκράτη και εγκρατή να πιαστεί στην φάκα που του είχε στήσει ο κ. Χατζηπέρης.

Οι επιστολές Δημάρχου και Χατζηπέρη

Στην επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος κ. Κουκούλης προς τον δημοτικό σύμβουλο κ. Χατζηπέρη Φίλιππο γνωστοποιώντας την διαγραφή του από την δημοτική παράταξη «Αίγινα - Κίνηση Ευθύνης» αναφέρει:
«Σου υπενθυμίζω, ότι στη συζήτηση που είχαμε με αφορμή την πρόσφατη ορκωμοσία σου, σε ενημέρωσα για τη συλλογική διαδικασία που ακολουθούμε ως Παράταξη για τη λήψη των σημαντικών αποφάσεων και συμφώνησες στην αποδοχή και συμμετοχή σου. Πλέον τούτου, για τη συγκεκριμένη περίπτωση της δανειοδότησης, είχαμε εκτενή συζήτηση στο προσυμβούλιο της 14ης Απριλίου 2010. Κατά τη συζήτηση αυτή αναφέρθηκες στις επιφυλάξεις σου σχετικά με τη δανειοδότηση του Δήμου, αλλά, όπως δήλωσες επανειλημμένως κατά το πέρας του προσυμβουλίου, η τελική σου στάση ήταν θετική μετά τις διευκρινήσεις που σου δόθηκαν από τους συναδέλφους και εμένα. Η υπαναχώρηση σου και η ανεξήγητη αλλαγή γνώμης στο καίριο αυτό θέμα ζημίωσε τη Διοίκηση του Δήμου και έπληξε την Παράταξη.»

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χατζηπέρης απαντά στον δήμαρχο και αναφέρει:
«Αρνήθηκα να υπερψηφίσω την πρόταση του δανείου, διότι έκρινα ότι διακυβεύονται τα
συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών του. Ωστόσο, για λόγους τάξης, ενημέρωσα τον κ. Δήμαρχο τη Δευτέρα 19/4 ότι η ψήφος μου θα είναι αρνητική!»
Επιπλέον αναφέρει:
«Για την πλήρη ενημέρωση σας, επισυνάπτω, επίσης, αντίγραφο «Συμφωνίας κυρίων», μεταξύ εμού και του κ. Δημάρχου, βάσει της οποίας αποφάσισα να συμμετάσχω στον εν λόγω Συνδυασμό. Είναι αυτονόητη και αιτιολογεί απόλυτα την απόφαση μου, η οποία είναι ανάλογη της προσωπικότητας, αξιοπιστίας, υπευθυνότητας και δημοκρατικότητας μου.
Λυπάμαι για την απόφαση του κ. Δημάρχου, η οποία, προφανώς, δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και δημοκρατικής παιδείας. Τέτοια συμπεριφορά προκαλεί διχόνοια στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποκλείει τη συναίνεση, που χρειάζεται ο τόπος μας για να βγει από την «κατάσταση ανάγκης», στην οποία έχει οδηγηθεί! Αντί να διαγράφει φαντάσματα, ως «κομματάρχης», θα ήταν πιο ωφέλιμο για τον τόπο και συνετότερο για τον ίδιο να ενεργεί ως Δήμαρχος όλων των Αιγινητών και να διορθώσει την πορεία της πολιτικής του!»

Οι επιστολές Δημάρχου και Αποστολίδη

Η επιστολή του Δημάρχου προς τον κ. Αντρέα Αποστολίδη αναφέρει:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Απριλίου 2010, όμως, αρνήθηκες να στηρίξεις την συγκεκριμένη επιλογή που αποφάσισε η Παράταξη μας, παρά την προειδοποίηση μου ότι η επιλογή αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη, συνιστά μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η μη έγκριση της θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου.
Πλέον τούτου, η γενικότερη στάση σου κατά τους τελευταίους μήνες είναι συστηματικά αρνητική προς τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης του Δήμου. Αποκορύφωμα της στάσης αυτής είναι η ανεξήγητη συμπεριφορά σου σχετικά με την χρηματική αποζημίωση την οποία δικαιούσαι από τη συμμετοχή σου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημαρχιακή Επιτροπή.
Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, τόσον εγώ όσο και τα λοιπά μέλη της παράταξης, έχουμε εξαρχής αποφασίσει να διαθέτουμε εξ ολοκλήρου τις αμοιβές αυτές για την κάλυψη δαπανών που υποβοηθούν στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν το Δήμο και τους πολίτες. Η απόφαση μας αυτή έχει τύχει της γενικότερης επιδοκιμασίας και έγκρισης εκ μέρους των δημοτών.
Οι συνεχείς δημόσιες διαμαρτυρίες σου, συχνά με τρόπο ανοίκειο, ότι δεν λαμβάνεις εγκαίρως τις αποζημιώσεις και ότι, δήθεν, δεν έχεις σωστή σχετική ενημέρωση, συνιστούν παραφωνία στην εικόνα προσφοράς και ανιδιοτέλειας που χαρακτηρίζουν τα μέλη της Παράταξης.
Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι αρνείσαι να συμμετάσχεις στη λειτουργία της Παράταξης και στη διοίκηση του Δήμου με τρόπο συλλογικό, δημοκρατικό, δημιουργικό και σύμφωνα με τις βασικές αρχές που θέσαμε εξ αρχής και με συνέπεια υπηρετούμε. Τα γεγονότα αυτά με οδήγησαν να εισηγηθώ τη διαγραφή σου από μέλος της Παράταξης «Αίγινα - Κίνηση Ευθύνης».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Αποστολίδης απαντά:
«Η επιλογή σας να ζητήσετε τη διαγραφή μου από μέλος της παράταξης “ΑΙΓΙΝΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ” από τα μέλη της παράταξης δημοτικούς συμβούλους, όπως με πληροφορήσατε με την από 24.4.2010 επιστολή σας, ούτε με εκπλήσσει, ούτε με θλίβει, παρά μόνο για το γεγονός ότι αστόχησα, πιστεύοντας ότι επρόκειτο να συνεργαστώ με ανθρώπους που η δημοκρατική τους συνείδηση δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν ως αγέλη, αλλά ως νοήμονα άτομα…..
Σας μέμφομαι για το ζήτημα που προκάλεσε την οργή σας από τη μη συμμόρφωσή μου στις αποφάσεις κακοδιοικήσεως. Πρώτιστο μέλημα του αναζητούντος δάνειο είναι η εξασφάλιση της αποπληρωμής του και όχι η άκριτη δέσμευση των πόρων του Δήμου που αντανακλά στις υποχρεώσεις των μελλοντικών γενεών. Βεβαίως ο σχολιασμός μου αναφέρεται μόνο για τον λόγο που επικαλείστε, περί μη υπερψηφίσεως από πλευράς μου του δανείου. Θα μπορούσα να καταμαρτυρήσω πλήθος αστοχιών της διοικήσεώς σας, κορυφαία εκδήλωση της οποίας είναι η αδυναμία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, να πληροφορήσει υπεύθυνα ένα πολίτη για το τι έχει εισπράξει και τι του οφείλει ο Δήμος από την λειτουργία του ως Δημοτικού Συμβούλου…..
Εάν πιστεύουν αιρετοί άρχοντες ότι λειτουργούν δημοκρατικά διατυμπανίζοντας ότι παραιτούνται της αποζημιώσεως που διαθέτει γι΄αυτούς το Ελληνικό Δημόσιο απατώνται. Η διοίκηση δεν είναι υπόθεση της πλουτοκρατίας, αλλά οιουδήποτε πολίτη έστω και αν επιβιώνει από μία σύνταξη του ΙΚΑ. Το πού διαθέτετε κε Δήμαρχε σεις την αποζημίωσή σας καθώς και κάθε δημοτικού συμβούλου, αποτελεί προσωπική υπόθεση μη ενδιαφέρουσα τους πολίτες. Η διατυμπάνιση τους αποτελεί κατά την γνώμη μου ευτελισμό των ηθικών αξιών και της δημοκρατικής ευαισθησίας, από τις οποίες πρέπει να διέπετε ο καθένας που επιθυμεί να συμμετέχει στη διοίκηση των κοινών.
Περίμενα από τη διοίκηση της δικής σας δημαρχίας ευπρεπέστερη συμπεριφορά και καλύτερες ημέρες.
Απατήθηκα και ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ από τον Αιγινήτες που με ψήφισαν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: