Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αρχισε το μάτς...

   Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης απο τον δεύτερο εντολοδόχο Αλέξη Τσίπρα.  Μάλλον δεν θα δοθεί γρήγορα πίσω αφού θα χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν αποτύχει ως μέσο προβολής για τις επόμενες εκλογές. Κατά συνέπεια πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις έστω και εάν οι πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μοιάζουν λίγες.
   Νομίζω όμως ότι πέρα απο το μήνυμα των εκλογών που ο καθένας το ερμηνεύει όπως του αρέσει υπάρχουν στο περιθώριο ένα δυό θέματα πολύ σημαντικά. Το πρώτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμός κομμάτων δεν δικαιούται το μπόνους των 50 εδρών ακόμα και αν βγεί πρώτο κόμμα. Πρέπει να μεταξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα και όχι ως άθροισμα συνιστωσών που είναι τώρα ώστε να το δικαιούται. Πολλώ δε μάλλον να διεκδικήσει την πρωτιά όλη  η αριστερά όπου πρέπει να διαλύσουν τα κόμματα τους  το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ  και όποιος άλλος προσέλθει. Γυρνάμε λοιπόν 22 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την διάλυση του ενιαίου Συνασπισμού και τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή.
   Το δεύτερο είναι ακόμα πιο σημαντικό. Η αποχή έφτασε το 36%. Τα λευκά και τα άκυρα που προσμετρώνται σε αυτήν περίπου 2-3%. Τα εκτός Βουλής κόμματα (1.200.000 ψήφοι) που δεν εκπροσωπούνται πουθενά το 19%. Μια απλή πρόσθεση αυτών κάνει 60%. Αυτό το ποσοστό λείπει απο την εκλογική διαδικασία. Αρα λοιπον όλα μαζί τα ποσοστά των  κομμάτων που μπαίνουν στην Βουλή έχουν  άθροισμα 40%. Το ερώτημα τίθεται συνεπώς αμείλικτο. Νομιμοποιούνται λοιπόν για οποιαδήποτε λύση; Και  γιατί αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν 49% και 190+ έδρες δεν θα είχαν την νομιμοποίηση για μέτρα ενώ τώρα που όλοι μαζί παίρνουν 40%  έχουν; Για οποιαδήποτε λύση. Αν κάποιοι καταφέρουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση 151 βουλευτών θα εκπροσωπούν το 22,5% του εκλογικού σώματος.Αρα... 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή ολοταχώς στην κάλπη;
Πάτησεεδώ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ανάλυση. Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται το μπόνους των 50 εδρών, αυτό έχει ξεκαθαριστεί από τους πιό έγκυρους συνταγματολόγους.

Ο Τσίπρας το ξέρει και προσπαθεί να απορροφήσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους από τον "αντιμνημονιακό" χώρο μπορεί, ώστε στις επόμενες εκλογές να πάρει πάνω από 150 έδρες. Δε θέλει πολύ φιλοσοφία να το καταλάβει κανείς.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα προεκλογικό σώου του Αλέξη ενόψη των εκλογών του Ιουνίου.
Ο άνθρωπος είναι τυχοδιώκτης και αριβίστας.

Ανώνυμος είπε...

**ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ**ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η φιλολογία περί του μπόνους των 50 εδρών στο ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ αντικειμένου γιατί ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άθροισμα συνιστωσών κάποιες απο τις οποίες είναι κόμματα αναγνωρισμένα απο τον Αρειο Πάγο, όπως η ΚΟΕ του Ρ. Ρινάλτι, η ΔΕΑ του Α. Νταβανέλλου, οι Ενεργοί πολίτες του Μ. Γλέζου, η ΑΚΟΑ του αείμνηστου Γ. Μπανιά. Υπάρχουν βέβαια και ρεύματα και τάσεις όπως το Κόκκινο, το κοκκινοπράσινο,οι ανένταχτοι κλπ. για τα οποία όμως δεν τίθεται θέμα. Κατά συνέπεια το μπόνους δεν το παίρνει με τίποτα.