3.2 Ενέργεια
3.2.1 Κατανάλωση
Το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει το νησί εισάγεται με υποθαλάσσιους αγωγούς από το Λάδωνα στα Μέθανα. Η σύνδεση πραγματοποιείται ουσιαστικά από τρία καλώδια υψηλής τάσης, των 400 Μεγαβάτ. Η ΔΕΗ παρέχει 280 Μεγαβάτ στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το χειμώνα η παροχή μειώνεται στα 160 Μεγαβάτ. Ουσιαστικά για την μεταφορά του φορτίου λειτουργεί το ένα καλώδιο, ενώ τα άλλα δύο χρησιμοποιούνται σαν εφεδρικά στη περίπτωση που αυξάνει η ζήτηση. Σύμφωνα με του τοπικούς υπεύθυνους, οι πτώσεις τάσεως που εμφανίζονται στο νησί οφείλονται στο κέντρο απ’όπου και έρχεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο νησί δεν υπάρχουν υποδομές για εξομοιωτές.
Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από τις αυξομειώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα της αυξομείωσης των τάσεων είναι η καταστροφή ηλεκτρικών συσκευών ακόμη και γεννητριών από την πτώση της τάσης.
Το πρόβλημα εντείνεται διότι δίνονται συνεχώς οικοδομικές άδειες, παρότι είναι κατά κοινή ομολογία αδύναμο το δίκτυο να αντεπεξέλθει στις παρούσες ανάγκες. Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο δίκτυο, στο νησί παραχωρούνται κάθε μήνα 70 νέες παροχές για οικιακή χρήση.
21
Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΑΙΓΙΝΑ
3.2.2 Ανάπτυξη ΑΠΕ
Πρόγραμμα RECORA
Σημαντική πρόκληση και παράλληλα ενδεχόμενη μελλοντική ενεργειακή διέξοδος για την Αίγινα αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RECORA. Το όνομα προκύπτει από το ακρώνυμο του τίτλου «Renewable Energy Cooperation of Rural Areas», που στα Ελληνικά σημαίνει «Συνεργασία μεταξύ αγροτικών περιοχών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», αφορά θέματα σχεδιασμού, μεταφορά τεχνογνωσίας και υλοποίησης δράσεων αξιοποίησης των ΑΠΕ. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής η οποία επέλεξε την Αίγινα, ως μια από τις περιοχές εφαρμογής των αποτελεσμάτων του έργου. Την συνολική διαχείριση του έργου έχει η Ένωση Διαχείρισης Απορριμμάτων (GVA) της Τουλν Αυστρίας.
Το πρόγραμμα RECORA είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αγροτικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής γιατί τους μεταφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για τη δυνητική ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως την παραγωγή βιοαερίου από τα απόβλητα πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων, την εκμετάλλευση της βιομάζας από τα κλαδέματα, τα φύλλα, τα χόρτα, τα φύκια κ.α. και τις εναλλακτικές καλλιέργειες με ενεργειακούς σπόρους και ενεργειακά φυτά. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην καταγραφή, μελέτη και αξιολόγηση του υπάρχοντος περιφερειακού δυναμικού υποστήριξης και ανάπτυξης δομών για την αξιοποίηση κάθε τύπου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πρόγραμμα RECORA προβλέπει ακόμα τη δημιουργία απαραίτητων οδηγών που θα δώσουν κατευθύνσεις και κίνητρα σε προμηθευτές και παραγωγούς, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε έργα που αφορούν την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αττική.
Αυτά είναι στοιχεία που προέρχονται απο το δίκτυο αειφόρων νήσων Δάφνη στο οποίο μετέχει και ο δήμος μας και είναι του Νοεμβρίου 2006. Προφανώς ούτε η η τωρινή δημοτική αρχή ούτε βεβαίως οι προηγούμενες αντιλήφθηκαν ότι το αιτούμενο φορτίο βαινει πολλαπλασιαστικά αυξανόμενο λόγω της έντονης οικιστικής κίνησης που παρατηρήθηκε στο νησί τουλάχιστον μέχρι το 2008 και δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να αυξηθεί το φορτίο. Δυστυχώς αυτές είναι δουλειές υποδομής και σε αυτό παίρνουμε μηδέν. Πάντως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο ετσι:
"Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου Υ/Σ στην Αίγινα (κωδ. ΥΣ.Δ.10),
ο οποίος θα συνδεθεί στον Υ/Σ Μεγάρων μέσω Γ.Μ. Β/150 kV και
υποβρυχίου καλωδίου 150 kV (κωδ. ΓΜ150.Δ.11, ΠΗΝ150.Δ.1, ΠΗΝ150.Δ.3,
ΑΝ150.Δ.16). "
Αυτό το στοιχείο προέρχεται απο απο την μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς περιόδου 2010-2014 του ΔΕΣΜΗΕ. Ελπίζω όποιοι νοικοκύρηδες μας κυβερνήσουν απο τον Νοέμβριο και μετά να θυμηθούν να ρωτήσουν για την τύχη αυτού του έργου και να μην το αφήσουν στην τύχη του.
5 σχόλια:
Πολύ καλή ανάρτηση aigina new αλλα οι τσιλιαδόροι του διαδικτύου δε σχολιάζουν ... πες κανα κουτσομπολιό και καμιά σαχλοεξυπνάδα και συ σαν τον αιακό Rej και 8α θα δεισ σχόλια .... ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ
Συμφωνώ με το από πάνω στο σχολιο, αλλά μήπως πρέπει να γραψεις και ποιοι παρότρύναν τη ΔΕΗ να βάλλει την Αίγινα την Αίγινα εκεί; Αν δε το ξέρεις θα στο πω εγώ αργότερα.
Υποθέτω ότι εννοείς την δημοτική αρχή. Ομως σας πληροφορώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα οδεύει προς αναπροσαρμογή της τάξης του 50% λόγω οικονομικής κρίσης και κανείς απο εδώ δεν έχει ενδιαφερθεί να εξασφαλιστεί το έργο για την Αίγινα. Οι πολιτικοί που όλοι τώρα τους βρίζουν δεν κάνουν τίποτα εάν δεν υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που να πιέζουν και να απαιτούν. Θυμηθείτε άλλωστε ότι ο Καλός έφτιαξε τόσα σχολεία στην Αίγινα ύστερα απο χοντρό κυνήγι του Μούρτζη και τελικά δεν εξελέγη κιόλας. Η δημοτικές αρχές πρέπει να είναι πολύ διεκδητικές, επίμονες και πολύ οργανωμένες στις απαιτήσεις τους. Αλλιώς έργα γιόκ.
Δυστυχως,μονο η μελετη του ΔΕΣΜΗΕ αναφερεται στην περιοδο 2010-2014Συμφωνα με τον κ. Λαθουρη(Γεν. Διευθ. διανομης φορτιου της ΔΕΗ) στο εκτακτο Δημ.Συμβουλιο εχθες, η υλοποιηση της μελετης δηλ. η ηλεκτροδοτηση απο τον Υ/Σ Μεγαρων στον Υ/Σ Λεοντιου μεσω υποβρυχιου καλωδιου θα γινει την περιοδο 2013-2015.Μεχρι τοτε πρεπει να πιεσουμε για τον τεταρτο αγωγο απο τα Μεθενα αλλιως του χρονου το κακοκαιρι θα εχουμε το ιδιο προβλημα.Οι υπευθυνοι να αναλαβουν τις ευθυνες τους απο σημερα.
Παιδιά, πάρτε το πρέφα.Αν δεν διεκδικήσουμε και δεν πιέσουμε μόνοι μας απειλώντας τους με καταποντισμό η ψηφίζοντας άλλους δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι δικό τους. Αυτοί έχουν την δυνατότητα διακοπών στα πιο χάι μέρη, εμείς...
Δημοσίευση σχολίου