Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ

“Πολύς λόγος γίνεται στον τοπικό τύπο για το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. Δυσανάλογος με το κοινωνικό ενδιαφέρον. Όμως τι σημαίνει χρίσμα στις μέρες μας, όταν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργούν και η ιδιότητα του μέλους δεν σηματοδοτεί κάτι σε επίπεδο ιδεολογίας ή προγράμματος και θέσεων στα προβλήματα μας; Όταν δεν συνέρχονται τα μέλη και δεν συζητούν; Όταν γίνεται μια συγκέντρωση σε κάθε προ-εκλογική περίοδο για να μαζευτούν οι ψήφοι; Ουσιαστική άρθρωση, δικτύωση μεταξύ πολιτών-κομματικών μελών-οργάνωσης βάσης- περιφερειακών και κεντρικών οργάνων δεν υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ στο νησί μας είναι έκφραση ενότητας συμφερόντων που έχουν μορφοποιηθεί γύρω από συγκεκριμένους παράγοντες που έχουν σχέση με την διαχείριση της εξουσίας. Τους βουλευτές, τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους και τα κομματικώς επιλεγμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Η ενότητα είναι επίπλαστη, προσχηματική, επιφανειακή. Το κόμμα ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την επιρροή του. Επιρροή έχουν τώρα τα πρόσωπα. Αυτά δημιουργούν διαπροσωπικές σχέσεις και συμμαχίες ανάλογα με τις ατομικές τους επιδιώξεις! Υπάρχει πληθώρα ατομικών τακτικών που συνευρίσκονται περιπτωσιακά σε κοινές στρατηγικές κατάκτησης θέσεων διαχείρισης κρατικού χρήματος (με την γνωστή ασυδοσία..). Έτσι οι τοπικές συμμαχίες είναι πλαδαρά και ασαφή μορφώματα που πλησιάζουν τις δημοτικές εκλογές με γενικές και απροσδιόριστες προτάσεις που η διαμόρφωση τους ανατίθεται στον επικεφαλή. Δεν υπάρχουν τοπικές συλλογικές επιδιώξεις ΠΑΣΟΚ! Υπάρχουν αυτονομημένες φιλοδοξίες! Στο νησί μας αυτή την μεταβατική περίοδο μορφοποιούνται 2 μπλοκ….”
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό το κείμενο έχει γραφτεί επώνυμα σε εφημερίδα της νήσου ΚΩ. Ξέρω, μόλις το διαβάζατε, νομίσατε ότι γράφουμε για την Αίγινα. Τώρα όμως καταλαβαίνετε ότι λίγο πολύ τα ίδια συμβαίνουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Μάλιστα και στις δυο οργανώσεις των μεγάλων κομμάτων. Οι πολίτες αδιαφορούν για τα χρίσματα όπως αδιαφορούν και για τις εκλογές. Αλλά για το τελευταίο θα ασχοληθούμε αργότερα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δίκιο ρε φίλε. Οταν το διάβασα νόμιζα ότι γράφεις για το ΠΑΣΟΚ της Αίγινας. Μιλάνε όλοι για χρίσματα και στηρίγματα την στιγμή που δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να επηρεάσει κανένα η τοπική του ΠΑΣΟΚ. Στις μεγάλες πόλεις το χρίσμα επηρεάζει μερίδα του εκλογικού σώματος. Στην επαρχία αφήνει αφήνει αδιάφορο το εκλογικό σώμα.
Λάκις

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, αφού το χρίσμα αφήνει αδιάφορη την κοινωνία, γιατί το ζήτησε και το πήρε ο κ. Σακκιώτης; Γκάφα ήτανε ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την ομάδα Σκλάβαινα;