Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορίες καθημερινής (κουκουλικής) τρέλλας....

ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ Η ΠΥΛΗ ΒΑΡΩΤΣΟΥ

Η πρώτη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έστειλε στον Δήμο την ακόλουθη απόφαση:
«Δεν εγκρίνεται το αίτημα τοποθέτησης του έργου του Κωνσταντίνου Βαρώτσου στο λιμάνι  της νήσου Αίγινας, σύμφωνα με την εισήγηση και τους όρους της 1ης ΕΒΑ, που αφορούν στη διατύπωση επιφυλάξεων αναφορικά με την αρνητική επίδραση του έργου πάνω στο μνημείο και το περιβάλλον του, και είναι συγκεκριμένα οι εξής:
1.  Το δυσανάλογο μέγεθος του γλυπτού έργου σε σχέση προς τον ταπεινό και ιδιαίτερα εμβληματικό ναό του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, από τον οποίο απέχει    μόλις    75μ.,    έχοντας    τοποθετηθεί    δίχως    προηγούμενη    αρμόδια αδειοδότηση. Συγκεκριμένα, το τελικό ύψος του γλυπτού (περίπου 6μ.) υπερβαίνει το ύψος του  νημείου, προς το οποίο το γλυπτό αναπτύσσει έντονα ανταγωνιστική σχέση.
2. Ο νυκτερινός φωτισμός του γλυπτού, που προβάλλει υπερβολικά την αστικού τύπου αισθητική του, ενώ το καθιστά ορατό από τον επίσης προστατευόμενο ναό της Παναγίτσας στη ΝΔ άκρη του λιμένα της πόλης της Αίγινας.
3. Το έργο, με την αιχμηρή του όψη λόγω υλικών και λόγω της οξείας προοπτικής του βράχυνσης σε άξονα κάθετο προς τις πολυγωνικές κορυφογραμμές της ράχης της νήσου Μονής, του Αγκιστρίου και των βουνών της Πελοποννήσου «εφορμά»  οπτικά και συμβολικά με ιδιαίτερα επιθετική διάθεση τόσο στον ίδιο το ναό του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, όσο και στην ευρύτερη γραμμή του ορίζοντα, της οποίας ο τελευταίος αποτελεί μέρος και συνομιλητή με τους δύο χαρακτηριστικούς τρούλους του. Αυτή η διαφωνία ανατρέπει την αγλαή ευφορία του βλέμματος που έχει υπηρετήσει το ταπεινό αλλά τόσο σωστό αισθητήριο προηγούμενων γενεών.
Προτείνεται  η  ανεύρεση  σε συνεργασία  με  την    ΕΒΑ  μιας πιο  δόκιμης τοποθεσίας, η  οποία θα αναδεικνύει περισσότερο το ίδιο το έργο και δεν θα προσβάλλει τον παρακείμενο ναό του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού. Το Α.Τ. Αιγίνης, προς το οποίο κοινοποιείται η παρούσα Απόφαση, παρακαλείται για την εφαρμογή της και την ακόλουθη αυτής  ενημέρωση της Υπηρεσίας μας».
 
Αυτό το έγγραφο το είχαμε κι εμείς στα χέρια μας 2-3 ημέρες τώρα. Επειδή το έχουμε σε φυσική μορφή και όχι ηλεκτρονικά το δανειζόμαστε απο το newaegina.blogspot.com. Αυτό το κομμάτι είναι η δεύτερη σελίδα του εγγράφου το ουσιαστικό μέρος της απάντησης. Στην πρώτη του σελίδα λοιπον έχουμε μια απάντηση της 1ης ΕΒΑ σε έγγραφο που υποβλήθηκε απο το Λιμενικό ταμείο την 1-2-2010. Θέμα της απάντησης είναι : "Εγκριση τοποθέτησης έργου στο λιμάνι της Αιγινας." Το λιμενικό ταμείο με απλά λόγια υπέβαλλε αίτημα για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου έργου στο λιμάνι. Προφανώς στα πλαίσια του γνωστού τσαμπουκά που διακρίνει την δημοτική αρχή και του οποίου οι συνέπειες πλήττουν τους δημότες δεν περίμενε της απάντηση της εφορείας. Τοποθέτησε την πόρτα και πλήρωσε γι αυτή λεφτά αν θυμάμαι καλά περίπου 9.000 ευρώ για την βάση και τα σίδερα μιας και τα τζάμια ήταν  προσφορά. Την κατάληξη την διαβάζετε τώρα. Δεν το βγάλαμε αν και το είχαμε γιατί για το θέμα είχε γίνει μια σχετική επερώτηση στο χθεσινό συμβούλιο απο τον κ. Χατζηπέρη και περιμέναμε την επίσημη απάντησ. Ομως η δημοτική αρχή ουσιαστικά τούμπαρε τον Κ. Χατζηπέρη λέγοντας ότι αναβάλλει προσωρινά το θέμα γιατί ο κ. Βαρώτσος γνώριζε το έγγραφο και ήθελε να παρευρεθεί  για να εκθέσει την άποψη του. Προφανώς στα μετρημένα πια συμβούλια που απομένουν ως τις εκλογές ο κ.Βαρώτσος δεν θα καταφέρει να παρευρεθεί και έτσι απάντηση δεν θα πάρουμε. Ομως αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου σκέψης αυτής της διοίκησης. Το ερώτημα λοιπον αμείλικτο. Αν τα λεφτά της πληρωμής δεν ήταν του λιμενικού ταμείου αλλά ιδώτη θα τόλμαγε να πληρώσει πριν εγκριθεί η άδεια; Και εν πάσει περιπτώσει τι το ήθελε το αίτημα προς την ΕΒΑ αφού έτσι κι αλλιώς είχε σκοπό να την παρακάμψει; Τώρα τι ακριβώς θα γίνει; Θα καταλογιστούν κάπου τα λεφτά; Και μην μου κανείς για το ύψος της δαπάνης γιατί είναι ας πούμε τα έξοδα ενός σχολείου για μια χρονιά. Επειδή είναι πολλοστή φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση να ερμηνεύσω μια συμπεριφορά αυτού του είδους. Πραγματικά εμπίπτει στην αρμοδιότητα άλλων να ερμηνεύσουν τέτοιες συμπεριφορές και όχι δημοσιογράφων η σχολιαστών.

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά για να καταλάβουν το έγκλημα που έκαναν έπρεπε να τους στείλει απόφαση η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων?
Με το που πατάς το πόδι σου στην Αίγινα βλέπεις αυτή την μ......α μπροστά σου.
Έκανε ο Βαρώτσος μια αηδία που να την βάλει, που να την βάλει? Ας την βάλει στο λιμάνι της Αίγινας.
Τώρα καλύτερα να την βάλει στο σπίτι του.
Άντε σιγά σιγά να μαζευόμαστε.
Όντως αυτή ήταν κουκουλική τρέλα, αλλά οι δικοί του οι κουλτουριάρηδες τί να του πούνε.
Μαλακίες του λένε

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν ασχετα απο το αν μας αρεσει ή οχι φιλε μου δεν μπορεις να μιλάς ετσι για εναν ανθρωπο που εχεί διεθνη καλλιτεχνικη αναγνωριση. Ασχετα αν αυμφωνεις ή οχι με τον ιδιο ή το εργο του!
Κατα δευτερον, ειναι όχι δικαιώμα του αλλα υποχρέωση του, να παρεβρισκεται σε ενα συμβουλιο στο οποιο συζητα για το εργο του.
Και τριτον και τελευταιον, μπορει καποιος απο εσας να μου κανει μια μεταφραση στο τι ακριβως, κατα την 1η ΕΒΑ, ενοχλει η Πύλη? Διοτι εγώ ακομα δεν καταλαβα τι εννοει και ας το εχω διαβασει 10 φορες.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει δημόσιος υπάλληλος που έγραψε γιά '...ανατρέπει την αγλαή ευφορία του βλέμματος...' !!!!
Εχω συγκλο(ννι)στεί!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΘΕ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΥΤΩΝ!! ΕΔΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ....

Ανώνυμος είπε...

Αν καταλαβαίνω καλά το σχόλιο δεν αφορά την συζήτηση αν το έργο είναι καλό η κακό. Αφορά την διαδικασία και πώς αυτή πραγματοποιήθηκε και το θέμα είναι α) γιατί δεν περίμεναν την απάντηση και ξόδεψαν λεφτά και β) τι ακριβώς θα συμβεί με τα λεφτά που πληρώθηκαν. Πρόκειται για δημόσιο χρήμα και δεν μπορεί καθένας να το σπαταλά όπως του γουστάρει.

Ανώνυμος είπε...

tha pei allou re paidia to glypto. Den tha to petaskoune......

Ανώνυμος είπε...

Πόσο γρήγορα ξεχνάμε.Στο Λιμενικό Ταμείο κάθε πρόεδρος που πέρασε (διορίστηκε,δηλαδή εγκάθετος του κάθε κόμματος)εβγαζε τα αποθημένα του.Ολοι εχουν αφήση τη σφραγίδα τους.Απο τις κοτρόνες που κουβαλησανε απο το κακοπέρατο για να φτιαξουν το μνημείο του αγνωστου ναύτη (5.000.000 δρχ )επι ανεκδιήγητου κυρίου Μαλτέζου,μερικά εκατομμύρια για μελέτες αμελέτητες απι κυρίου Τσιφλιδη (αλλος παντογνώστης αυτός) για τις πλωτές εκτός προδιαγραφών,τις οποίες παρελαβε ο κύριος Kουλικούρδης,και μετα κρεμάγανε μπλόκια απο κάτω για να τις φέρουνε στα ισια,μέχρι τα σημερινά κατορθώματα του κυρίου μονίμως απων.Αυτά ειναι μερικά απο τα ανδραγαθήματα των εκάστοτε εγκάθετων του δύσμοιρου Λιμενικού Ταμείου,με την ανοχή πάντα του κράτους.Απο την στιγμή που εχεις χρήμα ανεξέλεκτο, το πετάς, το τρως, το τσεπώνεις,χωρίς λογαριασμό εις υγείαν των ηλιθίων που σε ψήφησαν.Εκεί ειναι η ρεμούλα,γιαυτό ολα τα φυντάνια της ρεμούλας σκοτώνονται για τη θέση του προέδρου.Το χειρότερο στην ιστορία ειναι οτι ο εκάστοτε Δήμαρχος γνωρίζει το παιχνιδι και τοποθετεί το πιο λαμόγιο εκεί.Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση το παζάρι που γίνεται απο τα "βαριά ονόματα" για την συμμετοχη σε κάποιον συνδιασμό με αντάλαγμα τη θεση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.Κατα τα αλλα μιλάμε για εντιμότητα.Φαρισαϊσμός στο επακρον με την ανοχή μας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΔΙΝΑΝ ΕΝΑΛΛΑΞ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

ρε καραγκιοζη εβαλες ολους τους προεδρους του λιμενικου ταμειου σε ενα τσουβαλι ξεχασες να βαλης τον κοκκαλα τον σημαντωνη και τον παπαδοπουλο

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον "ΑΝΩΝΥΜΟ" 5:11
Για την ταμπακέρα (πεπραγμένα) εχεις να προσθέσεις κάτι?

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, τι κοτσάνες είναι αυτές που έχει γράψει η αρχαιολογία. Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι συμφωνείτε με αυτές τις μπούρδες; Έλεος, πόσο κάτω θα κατέβετε προκειμένου να εξυπηρετήσετε την υποψηφιότητα του Σακκιώτη;

Ανώνυμος είπε...

Kαλά 8.36 εμείς να εξυπηρετήσουμε την υποψηφιότητα Σακκιώτη, αν έτσι σε βολεύει να λες, αλλά να αμφισβητείς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τί να σου πω?
Τώρα αν σου αρέσει τόσο πολύ πάρτο σπίτι μπροστά από την εξώπορτα σου.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα τα λεει η ΕΒΑ. ΕΙΝΑΙ ΛΙΜΑΝΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ, ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΙ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

Η "απάντηση" της εφορίας αρχαιοτήτων προήλθε μετά από προσφυγή που έκαναν οι κ.κ. Βάρτζελης και Μπέσης Ηλ. Το κόμμα έχει πάντα "τον τρόπο του", όταν είναι Κυβέρνηση...

Ανώνυμος είπε...

H απάντηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων είναι η απάντηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων. Μην τα μπερδεύουμε. Αλλά αν μπερδεύονται μπορούν τώρα που κάνει το γκάλοπ ο Κουκούλης να κάνει και μια ερώτηση πόσο αρέσει αυτή η βλακία στο παραδοσιακό λιμάνι μας.
Κύριε Κουκούλη ένα πράγμα δεν προσέξατε : Φωνή λαού οργή Θεού.
Ποτέ δεν ρωτήσατε τον κόσμο, συμβουλευόσασταν μόνο την αυλή σας, δεν είναι έτσι όμως γιατί ο λαός σας βγάζει ή αντιστοίχως σας μαυρίζει

Ανώνυμος είπε...

O MPESHS EINAI SYNASPISMOS. POIO KOMMA?

Ανώνυμος είπε...

Στου κουφού την πόρτα οσο θέλεις βρόντα.Ο κύριος Κουκούλης τέσσερα χρόνια που ειναι Δήμαρχος τούς μόνους που ακουγε ειναι τους σφουγκοκολάριους της παρεούλας.Τώρα θα ακούσει τι λέει ο λαός? Απλά θα υποστή τις συνέπειες της συμπεριφοράς του.Θα διαβάζει την καθημερινή του στο μπαλκονάκι του και θθ ησυχάση και αυτός από εμάς και εμείς απο αυτόν.Η υπόλοιπη παρεούλα θα ξαναβρή το δρόμο της.Για μας δεν θα ειναι ουτε μια κακιά ανάμνηση.Θα ειναι μια σύντομη παρένθεση μια ατυχη στιγμή εστω.

Ανώνυμος είπε...

diabaste aiako filoi blogers. eskase thema kai me limeniko tameio. allo xastoyki gia koykoyli.
Don Kixwtis

Ανώνυμος είπε...

Έ όχι και παρένθεση ολόκληρο κεφάλαιο και μάλιστα με μαύρα γράμματα.

Ανώνυμος είπε...

Πού είσαστε γενναίοι μου τόσα χρόνια με Γκότση και Μούρτζη; Ξέχασα, αυτοί ήταν "μαζί με το λαό", όπως κι' εσείς!

Ανώνυμος είπε...

ψυχραιμια κυριοι.Η αληθεια ειναι καπου στην μεση.Το εργο πραγματι ειναι τελειως αταιριαστο με το περιβαλλον του Αη Νικολα και πρεπει να φυγει.Επισης η δημοτικη αρχη ενηργησε επιπολαια.Απο την αλλη όμως εχουμε ενα αστειο κειμενο της Εφοριας αρχαιοτητων και να μην ξεχναμε το πιο σημαντικο: ειναι η ιδια εφορια που μπλοκαρει τα οποια εργα στο λιμανι( επεκταση - κυματοθραυστης )επικαλουμενη το αρχαιο λιμανι το οποιο αναθεμα και αν το βλεπει ποτε κανεις....

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 10.07, θέλω να ξέρω αν λες το "μια χαρά τα λέει η ΕΒΑ", όταν με τώρα το χειμώνα, που θα πιάνει ο καιρός και δεν θα μπόρουν παλι λόγω των γνωστων προβλημάτων, να πανε οι επιβατες στα καραβιά που θα καταφέρνουν να πιάσουν!!!
Γιατί η ιδιά ακριβώς ΕΒΑ ειναι αύτη που λεει οτι μην φτιαξετε κυμματοθραυστη διοτι χαλαεί την οπτικη εικόνα του λιμανιου!

ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Αλλο το ενα αλλο το αλλο. Εξεταζουμε καθε περιπτωση διαφορετικα, ειχα την εντυπωση οτι μιλουσαμε για το εργο του Βαρωτσου

Ανώνυμος είπε...

η πυλη ηταν ενα εργο που μπηκε με τον τσαμπουκα του παπαδοπουλου λεουση και σια καθονταν και το θαυμαζαν κιολας την πρωτην μερα αυτο το πραγμα μονο πιωμενος ισως μπορεις να καταλαβης τι ειναι και τι προσφερει και το λυπηρο ειναι οτι στο τελος θα το καταφερουν και δεν θα φυγει

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω όλη αυτή την ευαισθησία για τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Αιγινούλας μας να εξαντλείται σε κριτική για έργα καταξιωμένων γλυπτών, ενώ το καρακιτσαριό με τις φωτεινές επιγραφές, τις αταίριαστες διαφημιστικές τέντες, τα αμπαζουράκια και το όλο σκουπιδαριό των καφετεριών κ.λπ., να μην ενοχλούν κανέναν. Αυτά είναι όμως που έχουν κάνει την Αίγινα να μοιάζει περισσότερο με Σαλαμίνα παρά με την διατηρητέα παραδοσιακή Ύδρα ή τις Σπέτσες. Όσο για το κείμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με κάνει να ανησυχώ πολύ για την διαύγεια και την αισθητική των συντακτών του.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου καλά που υπάρχει και η ΕΒΑ και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Το συγκεκριμένο κομμάτι του λιμανιού δεν προσφέρεται για την τοποθέτηση τέτοιου έργου. Ήταν μια ατυχής επιλογή. Οσον αφορά το λιμάνι και την ΕΒΑ πρέπει να γνωρίζετε οτι το αρχαίο λιμάνι της Αίγινας ειναι λεκανοειδούς μορφής και ειναι το μοναδικό στην Ελλάδα, γιαυτό τον λόγο φυλάσσεται ως κόρη οθφαλμού και ας μην είναι στην επιφάνεια, γιαυτό και η κατασκευή του λιμενοβραχίονα πρέπει να είναι ελαφριά κατασκευή και όχι εκείνα τα μπλόκια που θα το θάψουν για πάντα. Εν κατακλείδι ευτυχως που υπάρχουν και κάποιοι "κολημένοι" και σώζεται και κάτι σε αυτό τον τόπο αλλιώς αν τα αφήναμε στη διάθεση του κάθε Δημοτικού άρχοντα που θέλει να δείξει έργο, θα τα είχαμε καταστρέψει όλα.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ 1.45 ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΤΟ ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ? ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν λέω αυτό αγαπητέ 1.47. Λέω πως αν ήμασταν Ύδρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα έργο τύπου Βαρώτσου ταιριάζει ή δεν ταιριάζει. Δεδομένου όμως του απίστευτου αισθητικού αχταρμά που επικρατεί στην Αίγινα η συζήτηση αυτή είναι μάλλον αστεία. Σε σχέση με τις «παρεμβάσεις» των κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού μας (πολλοί από τους οποίους έχουν και σημαντικό ρόλο στα κοινά) η αισθητική του Βαρώτσου είναι μάλλον αναβάθμιση, είτε μας αρέσει, είτε όχι. Και για την κατάσταση αυτή δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η ΕΒΑ η οποία ανέχεται πολλά τρισχειρότερα.